HET WEB IS PUUR NATUUR

TEKST : MARIETTE VAN SOESBERGEN
UIT : GRASDUINEN JANUARI 2001

De site natuur.pagina.nl is een soort Gouden Gids op het gebied van de natuur. De oprichters en samenstellers ervan willen slechts ťťn doel bereiken: "Bezoekers moeten zin krijgen om de natuur in te trekken. Dus niet achter de computer blijven hangen."

450-en-1 internet ideeŽn om naar buiten te gaan

Je verwacht een denktank, maar de internetsite 'natuur.pagina.nl' blijkt meer een vergaarbak te zijn waar langzaam structuur in komt. Arjan Klopstra (29jaar) en Frank Oosterhoff (31) runnen de internetpagina op vrijwillige basis. De natuur.pagina.nl (geen www-pagina, maar: http://natuur.pagina.nl) maakt deel uit van de club van startpaginadochters van VNU. Voor hen is het een uit de kluiten gegroeide hobby. Piepklein staan onderaan de internet- pagina hun voornamen gemeld. Ze kennen elkaar van de Jeugdbond voor Natuur- en Milieustudie en ze zijn beiden bestuurslid van de natuureducatieve stichting AARD. Arjan is onderzoeker/adviseur bij een milieuadviesbureau en gaat graag naar buiten. Zijn favoriete dieren zijn libellen. Frank kijkt het liefst naar vogels. Hij is de technische man van de twee; de webdesigner voor deze en drie andere start- pagina's op het gebied van weer en alcohol & drugs. "We waren bezig met natuureducatie voor jongeren en hadden er een aantal ideeŽn over. Stel dat je een activiteit wilt organiseren, dan is daar op internet weinig over te vinden. Er ontbreken gewoon stukken informatie."

LINKS EN SITES
Daarom zijn ze in september 1999 een inventarisatie gaan maken van de sites die op internet zijn te vinden. kort daarna starten zij een internetsite met 250 links (adressen die verwijzen naar natuursites). "Er zijn nu ongeveer 450 links. Per maand komen er ongeveer tien nieuwe bij, maar er valt er ook wel eens eentje af omdat die verdwijnt of niet meer up-to-date is. Het is ook niet zo belangrijk wat de aanwas is. We willen een goed overzicht geven van wat er te vinden is.' Frank besteedt er een dag per week aan; hij bouwt aan natuursites en schrijft daarover. Arjan kost het een dag per maand om sites te selecteren en zijn contacten te onderhouden. "We krijgen eens in de twee dagen een e-mail van iemand die op de natuurpagina wil. Dan kijk je er even naar, dat is minutenwerk. Een keer per maand gaat Arjan zitten en sites die positief opvallen, worden dan op het net gezet. Zoeken naar nieuwe sites doen we inmiddels niet meer. Mensen willen er graag bij omdat we de grootste zijn op het gebied van natuur."

RODE LIJSTEN
"De sites die erop zijn te vinden, staan kris- kras door elkaar. Het gaat over Nederlandse natuur en over wat wij natuur vinden. Zaden voor de tuin' past daar niet in. Zo zijn er meer voorbeelden. Een jongen kwam met gekweekte paddestoelen'. Dat vinden wij geen natuur. Kooivogels vallen erbuiten en mountainbiken ook. Bij dat laatste is natuur meer een decor. Vernieuwend vinden we de opname van de categorie 'rode lijsten' op de site, met bedreigde en kwetsbare planten, vogels en insecten." De natuurpagina probeert een volledig overzicht te geven, waarbij de inhoud voor de vorm gaat. Ook de niet zo mooie sites staan erop. Bezoekers kunnen aangeven wat hun favoriete site is. Het idee was om de site met de meeste stemmen als een bezoekerstip' te merken om internetgebruikers meer houvast te geven. Daar maken mensen niet veel gebruik van. Ze hebben ook een discussiegroep maar dat loopt evenmin storm. Mensen komen kennelijk niet naar de natuurpagina om te discussieren of te stemmen, maar om te zoeken."

GATENKAAS
Werkt de natuurpagina tot volle tevredenheid? "Er zijn grote gaten in wat er aan informatie is. Je kunt als natuurpagina wel verwijzen naar andere sites, maar dat verandert niets aan de inhoud van die sites en daar zijn me het mecst ontevreden over. De winst is dat nu duidelijk wordt wat er ontbreekt. Op het gebied van zoogdieren is er weinig informatie. De praktijk leert dat heel veel mensen enthousiast zijn over vogels maar dat een minderheid dagelijks bezig is met zoogdieren. Jammer. Ook spelletjes om de samenhang in de natuur voor een jongere doelgroep duidelijk te maken, staan niet op internet. Verder zijn er veel clubs die niet het enthousiasme voor hun onderwerp over kunnen brengen. Hun sites zijn te statisch, te veel op de eigen organisatie gericht. De mensen van die c1ub vinden het misschien leuk om op hun pagina te kijken, maar voor anderen is het eigenlijk niet interessant om te weten wie penningmeester of secretaris is."

NAAR BUITEN
Vanaf 1 januari starten Frank en Arjan met hun eigen site,' www.indenatuur.nl Een site voor 'als je zelf natuuractiviteiten wilt organiseren; op zoek bent naar georganiseerde activiteiten of zelf naar buiten wilt en op zoek bent naar interessante gebieden,' zo schrijven ze op hun eerste webpagina. "De mooiste site is er nog niet, die zijn we nu (lees: december 2000) zelf aan het maken. We maken een website voor mensen die zelf de natuur ingaan en daar enthousiast over zijn en dat met anderen willen delen. We hebben een gedeelte voor mensen die naar buiten willen met een georganiseerde activiteit of excursie. Die activiteiten willen we in een grote database bij elkaar brengen. We beginnen met de locale clubs die zelf geen uithangbord hebben. Het tweede onderdeel van de site is enerzijds voor mensen die erg enthousiast zijn over een gebieden daarover willen schrijven en anderzijds voor mensen die op eigen gelegenheid ergens naartoe willen. Het derde onderdeel is voor mensen die iets in de natuur willen organiseren. Daar komen ideeŽn op over wat je kunt doen als je eropuit wilt gaan. Als je iets wilt organiseren voor een verjaardag af als je een klein onderzoek wilt doen, bijvoorbeeld over hoe schoon het in de omgeving is. Of als je spelletjes wilt doen met een natuur- of milieu-educatief karakter."' Rond de lente hopen ze dat hun agenda met natuuractiviteiten goed gevuld is.


aanrader van frank:
"De site 'natuur op het web' vind ik erg goed. Niet omdat de site zo mooi is vormgegeven, maar de inhoud vind ik erg belangrijk
aanrader van arjan:
Er is ook een elektronisch tijdschrift Slakkenhuis', dat dus niet in papieren vorm verschijnt en dat is wel erg mooi